Grüne Woche -messujen avajaisissa kutsuvieraat pääsevät tutustumaan suomalaiseen sielunmaisemaan musiikin, tanssin ja videomateriaalin välityksellä, sekä maistamaan ruokaa puhtaasta, villistä luonnostamme ammentavista raaka-aineista. Torstain 17.1. avajaisohjelmasta vastaavat pianisti Iiro Rantala ja kuusihenkinen tanssiryhmä VäkeväKollektiivi. Avajaisissa esitettävä videomateriaali on mainostoimisto Hasan & Partnersin sekä Visit Finlandin käsialaa. Avajaisbuffetista vastaa Suomen kokkimaajoukkueen 11 hengen kokoonpano toiminnanjohtaja Tapio Laineen sekä joukkueen kippari Kristian Vuojärven luotsaamana.

Iiro Rantala ammentaa musiikkiaan vuodenaikojen muokkaamista mielialoistamme

Pianisti ja säveltäjä Iiro Rantala lukeutuu paitsi Suomen, myös koko kansainvälisen jazzkentän valovoimaisimpiin tähtiin. Hän on energinen kosketinleijona, joka yhdistelee eri musiikkilajeja ja tyylisuuntia innostuksella, soittaen riemastuttavasti ja uskaliaasti parastaan.

Tavanomaisesta poikkeava, paikka paikoin häijykin, mutta aina viihdyttävä ja tinkimätön Rantala on kansainvälisesti näkyvimpien muusikoidemme joukossa. Hän on huipputasoa kosketintekniikassaan ja valovoimaisena viihdyttäjänä. Rantala on korkealle arvostettu, säännöllisesti esiintyvä konserttipianisti ja hallitsee mestarillisella tavalla perinteisen jazz pianonsoiton.

Esityksessään Rantala esittelee koko arsenaalinsa jazzista klassiseen ja muuntautuu paikka paikoin myös humoristisiin tunnelmiin. Hän kuvaa musiikillaan kompaktilla tavalla neljää vuodenaikaamme ja niihin liittyviä mielialan vaihtelujamme.

Väkevä yhdistää vanhaa ja uutta

VäkeväKollektiivi on helsinkiläinen taideyhteisö, joka koostuu tanssijoista, muusikoista ja esittävän taiteen suunnittelijoista. Taiteellisessa työssään kollektiivi tutkii, millaisin keinoin kansantanssi ja -musiikkiperinne voivat asettua nykytaiteen kontekstiin.

Ryhmä haluaa osoittaa, että kansanperinteestä ammentava nykyesitys voi toimia paikkana ajankohtaiselle ajattelulle. Viime vuosina VäkeväKollektiivi on tuottanut kansainvälisiä, monitaiteisia teoksia, joissa liikutaan taiteen, tutkimuksen ja dokumentaation rajapinnoilla.

Grüne Wochen avajaistapahtumassa esitetään Kajaanin kansainvälisen koreografiakilpailun vuonna 2013 voittanut Trinomia-teos. Teoksessa suomalaiselle kansantanssille ominainen paritanssi- ja kuviotyöskentely yhdistyy pohjoisen luonnosta inspiroituneeseen dynamiikkaan: voiman ja vastavoiman, toiston ja repeämän, valon ja varjon vuorotteluun. Teoksen äänimaailmassa herkkä kantele kohtaa jyhkeän basson.

Teoksen koreografiasta vastaa Tuomas Mikkola, sävellyksestä Maija Kauhanen ja äänisuunnittelusta Mitja Nylund. Berliinissä nähtävän esityksen sovittamisesta ja harjoituttamisesta ovat vastanneet Tuomas Mikkola ja Outi Markkula.

Kokkimaajoukkue tuo esiin puhtaat ja trendikkäät Pohjoismaisen keittiön maut

Avajaisbuffetissa noin 3 000 kutsuvierasta ympäri maailman voi nauttia Kokkimaajoukkueemme suunnittelemista, puhtaista suomalaista raaka-aineista valmistetuista ruuista kahdella erillisellä alueella. Kokkimaajoukkueen kokoonpano uudistui viime vuonna ja joukkue on nyt täynnä nuorta, freesia kokkienergiaa ja valmiina testaamaan rajojaan kansainvälisellä tasolla tulevina vuosina. Uusi alku on lupaava, sillä nuori joukkue sijoittui kuudenneksi viime marraskuun MM-kisoissa Luxemburgissa.

Avajaisbuffetissa tarjolla ovat punajuuri & vuohenjuusto, rapuskagen, lohi & rieska, tartar Ylämaankarjasta, glaseerattua porsaanposkea sipulicroustin ja maa-artisokkapyreen kera sekä tiristetty kaura-juusto kroketti. Jälkiruuaksi on tarjolla pullatikkuja, leipäjuustovanukasta sekä mustikka-puolukkapannacottaa. Suomi on vahva olutmaa ja avajaisbuffetiin kuuluvatkin Bryggeri Helsingin pienpanimo-oluet Pils ja Dunkel, tumma ja vaalea lager. Jään sulattanee viimeistään alkumaljana sekä illan mittaan tarjoiltava kaikille suomalaisille tuttu Koskenkorva vodka, jota tarjoilee drinkkeinä hiljattain maailman vihreimmäksi juomayritykseksi valittu Altia.